Новият Actros – добре дошли в бъдещето, което е днес

10.09.2018

Новият Actros – добре дошли в бъдещето, което е днес

Миналата седмица в центъра на Берлин в Theater at Potzdamer Platz пред 200 гости – политици, експерти и журналисти, беше разбулен новия Actros. Очаквайте неочакваното.

Мога да започна с много суперлативи. Това е най-модерният и най-съвременният влекач – футуристичен, функционален и същевременно в серийно производство от април следващата година. Това е камионът на бъдещето, който можете да си купите днес. Четири световни премиери и общо 60 иновации в новия Actros. Или пък направо да цитирам Щтефан Бухнер, ръководителя на Mercedes-Benz Trucks, който каза по време на премиерата: Избрахме Берлин за разбулването на новия Actros, защото в този град се формира бъдещето на страната ни. И с тази премиера тук искаме да покажем, че ние сме тези, които променяме бъдещето на транспорта.“И всеки един от тези суперлативи е верен, но съм сигурна, че виждайки първите снимки, ще си кажете – и какво толкова му е новото – на външен вид е същият, само дето липсват страничните огледала. И донякъде ще бъдете прави, защото новото не се вижда от пръв поглед. То е, така да се каже, под повърхността и е под формата на множество технологични решения, които оформят облика на новия Actros.
За да структурирам нещата, може би ще е най-лесно да опиша последователно четирите световни премиери.

MirrorCam – бъдещето е без странични огледала

Първата световна премиера за новия Actros е, че той ще се предлага стандартно без странични огледала. Последните са заменени с камери и големи вертикални 15-инчови дисплеи, монтирани на A колоните вътре в кабината. Да, необичайно е, но краткият ни драйв тест показа следното.Първо, видимостта с т.нар. система MirrorCam е много по-добра, защото камерите „виждат“ повече и по-добре от огледалата, особено нощно време. Второ, лесно е и много бързо се свиква, защото така или иначе погледът ти се отклонява в същите посоки. Трето, системата от камери и дисплеи предлага много улеснения. Например, на дисплея има жълта линия, която показва точно къде е краят на полуремаркето, което безспорно е удобство при маневриране към рампа например. Още три линии на дисплея показват когато отстрани на камиона има друго превозно средство и точно на какво разстояние е то. Освен това при изпреварване водачът може точно да види кога да се прибере.Системата MirrorCam може да е полезна и при опити за набези върху камиона примерно нощно време, когато водачът спи и са пуснати завесите. Водачът може да включи камерите отвътре в кабината, без да дърпа завесите и благодарение на тях дори и нощно време може да види изцяло какво и кой е около камиона, като в същото време водачът е в безопасност.Колкото до притесненията, какво би станало, ако се счупи камерата – процедурата е същата, както ако ти се счупи страничното огледало.

Ако все пак сте привърженици на класическите странични огледала, можете да си ги поръчате, но те ще са опция, а стандартно Actros ще се доставя с MirrorCam.

Супермодерно контролно табло

Първото нещо, което се набива на очи, когато човек влезе в кабината на новия Actros е супермодерното контролно табло – сякаш сме попаднали в някой футуристичен филм. И това е втората световна премиера в новия Actros.Контролното табло на новия Actros се състои от два големи дисплея. Единият е панелът с инструменти, а другият е за всичко останало. Водачът може да избира как точно да му изглежда панела с инструменти и каква информация да се вижда на него. Предлагат се три вида дизайн – Classic, Advanced и Interactive.А от дисплея вляво могат да се управляват всички останали функции и настройки. Управлението е лесно и интуитивно и дори и децата, които вече са свикнали със смартфоните си, ще се справят с него – различните функции се избират както на един смартфон. А функциите са много и разнообразни.Кормилото освен че е красиво и удобно е и многофункционално. С лявата си ръка водачът управлява бутоните за панела с инструменти, а с бутоните отдясно – дисплеят вдясно. Всичко е много лесно.

Експертите от Mercedes-Benz не са решили ей така изведнъж новия модерен дизайн на контролното табло. Обсъждани са и други варианти, но в крайна сметка е избран най-съвременният и елегантен вариант, дори и с идеята, че това би било атрактивно за по-младите поколения водачи. И не си мислете, че това контролно табло е опция – не, от следващия април новият Actros ще бъде доставян в този си вид.Двигателят се стартира и изключва само с натискане на бутон от контролното табло, а ключът може да е в отделение за багаж или в джоба на водача. Паркинг спирачката е електронна, вградена е в контролното табло, освобождава се просто при подаване на газ и се включва автоматично след изключване на двигателя. В интелигентната паркинг спирачка са вградени и други допълнителни функции – функция HOLD за задържане на композицията в спряно състояние, например в задръстване, без да е необходимо водачът да държи крака си на педала на спирачката, и функция Trailer Stability Assist – за стабилизиране на полуремаркето и цялата композиция.

Active Drive Assist – автономно управление ниво 2

Това е третата световна премиера в новия Actros – началото на автономното управление в един серийно произвеждан камион. Всъщност Active Drive Assist е нещо като автопилот, комбиниращ няколко системи, благодарение на които се поддържа зададеното постоянно разстояние от предното превозно средство и активно се поддържа композицията в лентата на движение. Тук имаме не просто предупреждение, ако камионът тръгне да напуска непреднамерено лентата на движение, а активно автоматично управление, връщащо композицията в правилната посока.Когато Active Drive Assist е включен, това се вижда съвсем ясно на дисплея с инструменти под формата на две сини линии, очертаващи пътя. Говорим за автономно управление, но да не забравяме, че говорим за автономно управление ниво 2, т.е. водачът при всички случаи е отговорен и наблюдава пътната ситуация и се намесва с адекватни действия, ако е необходимо. С Active Drive Assist обаче дългите монотонни часове каране по магистрали могат да са много по-релаксиращи за водача.Всичко това се постига със сложна система от радари, сензори и камери, всеки елемент от която „вижда“ и „отговаря“ за различни неща. Изглежда доста просто, когато човек е зад волана – просто системата действа, но зад нея стоят високи технологии и много, много тестове.

Active Brake Assist 5Четвъртата световна премиера в новия Actros е системата Active Brake Assist 5. Числото 5 показва, че това е петото поколение на системата за аварийно спиране. Новото е, че тя прилага автоматично пълно спиране при разпознаване на движещи се пешеходци.

И още много новости…

Една от тях е PPC+ - усъвършенствана система Predictive Powertrain Control, която благодарение на много подробни дигитализирани карти работи вече и по междуградски пътища, а не само по магистрали. Към нея е добавена и възможност за разпознаване на пътни знаци и светофари. Така например, както си кара, водачът получава информация на дисплея от типа: след 500 м ограничение на скоростта 50 км/ч и при включена PPC+ камионът автоматично намалява скоростта на 50 км/ч, достигайки до знака.И още детайли като нови светлини, прецизно управление на осветлението в кабината, нови предавателни числа на главното предаване…, но нека да оставя и неща, които сами ще откриете при срещата си с новия Actros.Официалната премиера на новия Actros ще се състои на 19 септември на изложението IAA Nutzfahrzeuge в Хановер, а редовното му производство ще започне от април следващата година.

И ако сега се питате – добре, много нови технологии, много нещо, ама с какво това ще помогне на бизнеса ми. Ето какъв е отговорът – новият Actros e:

  • - по-икономичен (заради подобрената аеродинамика поради липсата на странични огледала и подобрената PPC+);

  • - по-привлекатeлен и комфортен за водачите (заради модерното контролно табло, лесната работа и множеството възможни функции)

  • - по-безопасен (заради новите системи за аварийно спиране и Active Drive Assist).

И така, добре дошли в бъдещето на камионите, което се случва днес.

Очаквайте скоро и видео от премиерата, както и пълни подробности в октомврийския брой на списание КАМИОНИ.

Снежина Баджева

<< Обратно към новините