DAF отваря завод за сглобяване на електрически камиони

24.01.2023

DAF отваря завод за сглобяване на електрически камиони

Серийното производство на XD и XF Electric ще започне през пролетта на 2023 г.

[✕]DAF разширява производствените си мощности с нов завод за сглобяване на електрически камиони в Айндховен, където тази пролет ще започне производството на новото поколение DAF XD и XF Electric. Тези напълно електрически превозни средства осигуряват пробег от над 500 километра „без емисии“, което е важна стъпка на DAF в стремежа към още по-чист автомобилен транспорт.

Новото съоръжение за сглобяване на електрически камиони се намира в базата на DAF Trucks в Айндховен. Изграждането на завода е завършено за осемнадесет месеца.

Първите камиони DAF XD и XF Electric ще слязат от поточната линия тази пролет. DAF очаква производството да нарасне до няколко хиляди автомобила годишно през следващите няколко години, в съответствие с нарастващото търсене на изцяло електрически камиони.

4x2 и 6x2 камиони и 4x2 влекачи

В основата за всяко ново поколение електрически камион DAF е така нареченият глайдер, шаси без задвижване, но с кабина. Глайдерът се произвежда на основната производствена линия за камиони на DAF. След това 4x2 и 6x2 камионите и влекачите 4x2 се окомплектоват до ниво на електрически камиони XD и XF в процес от осем стъпки на производствената линия за сглобяване на електрически камиони.

Две поточни линии

Новият завод всъщност има две поточни линии. Пакетите батерии се сглобяват на монтажната линия, докато всички високоволтови компоненти, включително батериите и задвижващата линия, се монтират на шасито на основната поточна линия. След това на крайните станции се извършват щателни технически проверки, за да се гарантира, че камионът е в перфектно работно състояние.

Според конкретните нужди

Както при всяко превозно средство DAF, XD и XF Electric са специално създадени, за да отговарят перфектно на желанията на всеки отделен клиент. Ето защо електрическите задвижвания от PACCAR са модулни. В допълнение към наличието на два двигателя PACCAR EX (с шест различни нива на производителност), батерийните пакети също могат да бъдат монтирани на различни позиции на шасито, в зависимост от изискванията на клиента. Това гарантира максимална гъвкавост за бодибилдърите.

DAF XD и XF Electric

DAF XD и XF Electric бяха представени на изложението IAA в Хановер през септември 2022 г. Напълно електрическите задвижвания на PACCAR осигуряват мощност между 170 и 350 кВт (210 до 480 к.с.). DAF също предлага избор от батерийни пакети, използвайки модулен подход. Най-малкият пакет съдържа две батерии, които заедно имат капацитет от 210 кВтч и предлагат пробег до 200 километра. Най-големият има 5 батерии с общ капацитет от 525 кВтч и може да постигне пробег от над 500 километра. Електрическите камиони са перфектно оборудвани за бързо зареждане и дори най-голямата батерия може да бъде заредена от 0% до 80% за малко повече от 45 минути.

Международен камион на годината

Новият DAF XD е нов еталон в дистрибуторския сегмент благодарение на несравнимите си характеристики за безопасност и ефективност и изключителния комфорт за водача. Не е изненадващо, че серията DAF XD неотдавна бе избрана за „Международен камион на годината 2023“, следвайки стъпките на DAF XF, XG и XG⁺, които бяха обявени за „Международен камион на годината 2022“. Уникалното ДНК на XD, XF, XG и XG⁺ също е стандартна характеристика на XD Electric и XF Electric.

<< Обратно към новините