Първият камион с гориво амоняк премина тестове

23.01.2023

Първият камион с гориво амоняк премина тестове

Базираният в Бруклин САЩ производител Amogy Inc обяви, че неговият камион - първият в света, задвижван с амоняк, е преминал успешно тестове.

[✕]Превозното средство се разглежда като алтернатива на конвенционалните водородни горивни клетки, благодарение на по-голямата енергийна плътност на амоняка в сравнение с водорода.

В прессъобщение Amogy разяснява, че камионът е бил зареден с амоняк за 8 минути, което осигурява на автомобила 900 кВтч съхранена нетна електрическа енергия. След това камионът е бил тестван в продължение на няколко часа в кампуса на университета Стоуни Брук.

Преди края на месец януари уникалният камион ще бъде подложен на „пълномащабно тестване“ на тестова писта, където ще бъдат симулирани различни условия на работа от реалната оперативна дейност. Amogy твърди, че тяхната патентована бордова технология позволява разлагане на амоняка до водород, който след това се изпраща директно в горивната клетка за захранване на автомобила.

Тъй като течният амоняк има енергийна плътност, която е приблизително три пъти по-голяма от компресирания водород, той изисква значително по-малко енергия. Това от своя страна го прави по-рентабилен за съхранение и транспортиране.

В допълнение, Amogy твърди, че амонякът представлява ясен път за веригата на стойност на горивата с нулеви въглеродни емисии във всички тежкотоварни транспортни сектори, благодарение на съществуващата инфраструктура за транспортиране и съхранение.

Около 200 милиона тона амоняк се произвеждат и транспортират всяка година, което прави амоняка „идеално и достъпно алтернативно гориво“, казва производителят. Koментирайки новината, Сеонгхон Ву, главен изпълнителен директор на Amogy, каза:

„Освен с невероятната си енергийна плътност и течната си фаза при нормална температура на околната среда, амонякът е оптимално гориво за постигане на бързата декарбонизация на тежкия транспорт, тъй като е достъпен в световен мащаб с вече съществуващата инфраструктура.“

Ву добавя:

„Това постижение не само демонстрира, че технологията на Amogy е достъпно и мащабно решение за превоз с камиони, но също така подчертава възможностите и отдадеността на нашия изключителен екип. Първо бе направен дрон с амоняк, после трактор, а сега и камион. В близко бъдеще очакваме с нетърпение по-нататъшно развитие на технологията в други трудни за декарбонизация сектори, като например глобалното корабоплаване.“

След тестовете на писта Amogy казва, че следващата стъпка ще е да се търсят стратегически партньорства в глобалната транспортна индустрия.

<< Обратно към новините