ЕС ще вдига лимита в книжката за категория В до 4,25 тона

17.01.2023

ЕС ще вдига лимита в книжката за категория В до 4,25 тона

ЕС работи върху приемането на нова Директива за шофьорските книжки през 2023 г., която ще увеличи лимита на допустимата максимална маса на автомобил за водачите с книжки клас B до 4,25 тона.

[✕]


 

Освен това, ще се намалят възрастовите граници за изпитите за шофиране на тежкотоварни автомобили и автобуси, и ще се въведе дигитална шофьорска книжка. Ако всичко върви по плановете на ЕС, когато шофьорска книжка бъде отнета в една държава от ЕС, другите държави ще могат да признаят този акт и да направят същото в съответните държави.

Новината идва от германския автомобилен клуб ADAC, който публикува някои подробности за работата по Директивата за шофьорските книжки, която Европейската комисия планира да финализира през тази година.
Една от най-големите промени ще бъде увеличаването на допустимата максимална маса на автомобилите за шофьорски книжки от категория B до 4,25 тона.

За транспортната индустрия обаче намаляването на минималната възраст на свидетелствата за правоуправление на тежкотоварни автомобили и автобуси до 18 години е дългоочакван подарък. Мнозина превозвачи се надяват подобен ход да помогне за намаляване недостига на шофьори.

Отговорният орган на ЕС също планира да въведе и дигитална шофьорска книжка. Така съответното приложение, инсталирано на смартфон, ще е достатъчно при полицейска проверка или за наемане на кола. QR пък вероятно ще служи за облекчаване на проблемите при използването на пластики, породено от глобалния недостиг на чипове.

Новата директива ще промени и системата за обучение на шофьорите. Първо, тя ще позволи на обучаемите да провеждат теоретично обучение в една държава и практическо обучение в друга. Второ, дискутира се и възможността за право на започване на практическо обучение само след успешно положен теоретичен изпит. И трето, за в бъдеще някои елементи от шофьорския изпит могат да се вземат и в симулатори.

Нещо повече, за да се намали броят на произшествията, ако директивата бъде приета, ще бъде въведено и ново изискване,– задължителен опреснителен курс една година след придобиването на лиценз.

И накрая, Еврокомисията планира да въведе признаване в целия ЕС на отнемането на шофьорска книжка. Както се обяснява в статията на ADAC, това би означавало например, че ако забраната за шофиране е наложена в Италия, тя ще се прилага и в Германия.

Въпреки това, дори ако директивата за шофьорска книжка бъде издадена тази година, държавите ще трябва първо да адаптират националното си законодателство, в противен случай правилата не могат да влязат изцяло в сила.

<< Обратно към новините