Министър Шишков: Държавата е възложила незаконно строителство за над 1 млрд. лв.

09.01.2023

Министър Шишков: Държавата е възложила незаконно строителство за над 1 млрд. лв.

На специална пресконференция пред журналисти арх. Иван Шишков представи констатирани незаконни строителни дейности по редица републикански пътни обекти.

[✕]


 

“През последните години държавата е възложила незаконно строителство на инфраструктурни обекти за над 1 млрд. лв. И това е само до този момент. Абсолютно е възможно след местните избори тази вълна от незаконно строителство, която констатираме в държавната администрация, бъдещите кметове да я намерят и в местната администрация.”
 
Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. На специална пресконференция пред журналисти той представи констатирани незаконни строителни дейности по редица републикански пътни обекти. Пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство са лотове четири и пет на автомагистрала „Хемус“, за които са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи.
 
Незаконните текущи ремонти на пътища са за 733 млн. лв., като към момента държавата е разплатила 50% от тях, показва проверката на екипа на министър Шишков. Сред тях е и ремонтът на отсечката от автомагистрала ”Тракия” Чирпан - Стара Загора. Незаконни ремонти са констатирани и на 42 язовира на обща стойност 75 млн. лв, показват още данните.
 
“Не можем да спрем тези обекти, за да не блокираме държавата“, коментира регионалният министър и предлага евентуално решение на проблема – промени в Закона за устройство на територията. От МРРБ вече са внесли законопроект за установяване на търпимост на заварените незаконни строежи, но само при условие, че те преминат успешно проверка, която да докаже, че отговарят на съществуващите норми.
 
„Това не е амнистия, а процедура, по която да се проверят незаконните строителни обекти и ако отговорят на съответните норми, да бъдат обявени за търпими“, подчерта Шишков.
 
На пресконференцията министърът представи данни и за разкрито общинско незаконно строителство, като например основен ремонт на пътя с. Мирово - ЖП гара Асеново - с. Асеново, за който ремонт възложителят община Стражица няма строителни книжа. Без одобрени проекти и без разрешение за строеж строителни дейности са разкрити и в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна, където е изпълнена улична канализация с дължина 55 метра и 2 броя ревизионни шахти. Възложител е община Варна. 
 
Столична община също е извършвала незаконно строителство, показва проверката. Става въпрос за реконструкцията и основен ремонт на светофарна уредба на кръстовището на бул. „Акад. Иван Гешов“ и ул. „Урвич“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, за които няма строителни книжа. Без необходимите строителни документи е и извършван и основният ремонт на алейното осветление на Южния парк в столицата.

<< Обратно към новините