Министър Шишков се оплака от АМ „Европа“

21.11.2022

Министър Шишков се оплака от АМ „Европа“

Магистрала „Европа“ представлява много проблеми и малко строителство.

[✕]

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след инспекцията на изграждащия се инфраструктурен обект и Граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“, която направиха заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Между пункта и магистралата има участък с дължина 150 м, който е извън проекта. За да се реши проблемът, е необходимо да се одобри разширение на пътното платно на магистралата в посока граничния пункт и заедно с кмета на Драгоман да се одобри подробен устройствен план. Ще направим така, че пунктът да се свързва с автомагистралата, а не с двулентов път, каза още министър Шишков. Водят се разговори за допълване на разрешението за строеж. Процедурата е в напреднал етап и очаквам проектът да бъде внесен от строителя за одобрение след около месец.

Одобрен е подробния устройствен план за последния участък от магистралата – между Сливница и София. Той ще се забави, защото трябва да се строи законно, след като разрешението за строеж влезе в сила. Това няма да стане по-рано от следващите 3 – 4 месеца, защото е необходимо извършване на отчуждаване на терените, които ще бъдат засегнати от изграждането на трасето. Забавянето при този участък е най-голямо. За съжаление, краят на 2023 г. няма да може да бъде времето, в което магистралата ще бъде завършена в цялост, каза още министър Шишков.

Надяваме се до Нова година част от отсечката между ГКПП „Калотина“ и Драгоман да се направи опит да бъде пусната, макар и с временна организация на движението. Каквото е възможно от щетите по отношение на проектиране и забавяне, ще бъде коригирано в рамките на закона, информира той.

След направения днес обход двамата министри намериха две места за паркиране на тежкотоварни автомобили, за да не създават проблеми на ГКПП „Калотина“. Предвижда се съвместно да се процедира при уширение за паркинги.

Строителството на втория етап на граничното съоръжение вече е започнал. Целта е след като бъде изградена магистралата, тя да се свърже с пункт с много по-голям капацитет. Срокът за изпълнение е 180 дни, като стремежът е трафикът да не се затруднява.

Министър Шишков допълни, че новият пункт ще бъде с много повече кабинки за контрол, ще придобие естетичен вид и ще стане много по-функционален и проходим.

<< Обратно към новините