TRATON приветства плана на Германия за изграждане на мрежа за зареждане на камиони

14.07.2022

TRATON приветства плана на Германия за изграждане на мрежа за зареждане на камиони

Високопроизводителната мрежа ще обслужва батерийни електрически камиони за превози на дълги разстояния.

[✕]„Плановете на Германия да изгради високоефективна мрежа за зареждане за електронни камиони я превръщат в глобален лидер в предлагането на тежкотоварни батерийни електрически камиони за дълги разстояния. Първите 100 000 от тези превозни средства имат потенциала да спестят 10 милиона тона CO2 годишно.

Това, от което се нуждаем, за да реализираме този потенциал, е по-бързото изпълнение с конкретни споразумения. За да дам пример, търгът за мрежата за зареждане на камиони няма да започне до края на 2023 г. Това означава, че ние сме планирали да доставим нашите превозни средства, много преди съответната инфраструктура да е готова. И все пак без тази инфраструктура тези камиони няма да имат успех“, каза изпълнителният директор на TRATON GROUP Кристиан Левин.

Изграждането на високопроизводителна мрежа за зареждане на акумулаторни електрически камиони в Германия е част от Генералния план за инфраструктура за зареждане, представен от Федералното министерство на дигиталните технологии и транспорта и Националния център за инфраструктура за зареждане. То е включено и в проектозакона за Програмата за незабавни действия за опазване на климата. Освен това планът включва обявяване на търг в края на 2023 г. за частни компании, които да изградят мрежата за зареждане. Взето е предвид и пространството, необходимо за задоволяване на изискванията за зареждане на камионите.

„Тази новина ще ускори прехода към значително намаляване на CO2 за устойчив транспорт на стоки по шосе“, обясни Кристиан Левин. В същото време главният изпълнителен директор на TRATON GROUP призова мрежата за зареждане да бъде конкретно включена в Програмата за незабавни действия за опазване на климата на германското правителство под формата на 1200 високопроизводителни точки за зареждане в Германия до 2025 г. „Това би довело до най-големи ят принос за намаляването на емисиите на CO2 в целия транспортен сектор“, каза Левин.

<< Обратно към новините