TRATON GROUP с 8,5 млрд. евро продажби за първото тримесечие

04.05.2022

TRATON GROUP с 8,5 млрд. евро продажби за първото тримесечие

Traton Group постигна солиден резултат през първото тримесечие на 2022 г. в изключително предизвикателна среда благодарение на силния бизнес и успеха в стратегията си да направи компанията по-глобална чрез навлизане на пазара в Северна Америка.

[✕]


 

Входящите поръчки се увеличават със 17% до 95 600 превозни средства. Въпреки че продажбите на единици през първото тримесечие на годината бяха засегнати от продължаващите затруднения с полупроводниците и трудностите при предлагането на кабелни снопове поради войната в Украйна, те са с 12% по -високи - 67 800 превозни средства. Приходите от продажби нарастват с 30% до 8,5 милиарда евро.

Оперативната печалба на TRATON GROUP е 355 милиона евро, което е 200 милиона евро повече в сравнение с предходната година. Цифрата за предходното тримесечие включва разходи за преструктуриране на MAN Truck & Bus в размер на 362 милиона евро. Въпреки проблемите в доставките в полупроводници и въздействието на войната в Украйна, коригираният оперативен резултат е само със 114 милиона евро по-нисък на годишна база - 402 милиона евро. Корекциите в размер на 47 милиона евро през първото тримесечие на 2022 г. включват основно надбавки за загуби във връзка с войната.

Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на TRATON GROUP, каза: „Трудно е да си представим по-предизвикателна икономическа среда: проблемите с полупроводниците все още не са разрешени, а конфликтът в Украйна донесе със себе си недостиг на кабелни снопове. Трудни времена като тези са особено добър индикатор за това колко добре една компания е подготвена да се справи при криза. Представянето на нашата компания през първото тримесечие на 2022 г. е ясен знак, че нашата стратегия да станем по-глобални с придобиването на Navistar и разширяването на нашия бизнес с услуги се изплаща.

Бизнесът с услуги има значителен принос за представянето ни с дял от около една четвърт от общите приходи от продажби. Този бизнес е по-устойчив на промени в икономиката и има силни маржове, което има стабилизиращ ефект върху компанията. Положението в момента е трудно, особено в Европа. Това доказва колко важно беше да ускорим нашата глобална експанзия с Navistar, за да сме по-добре подготвени да се справяме с колебанията на отделните пазари. Преходът към алтернативни задвижвания също набра скорост през първото тримесечие, особено в бизнеса с автобуси. Това е област, в която TRATON GROUP успя да увеличи значително пазарния си дял.”

TRATON GROUP очаква, че обемите на продажбите ще нараснат рязко за всички превозни средства (включително вановете MAN TGE) през фискалната 2022 година. Очаква се приходите от продажби да нараснат много рязко. Коригираната оперативна възвръщаемост на продажбите е прогнозирана на между 5,0 и 6,0%. Тази прогноза включва ефектите за печалбите от разпределението на дяловете в Navistar. Въпреки това остава невъзможно да се предвидят с достатъчна сигурност последиците от по-нататъшния ход на войната в Украйна. Следователно остава рискът, че този конфликт може да има отрицателно въздействие върху бизнес дейностите на TRATON GROUP. Това може да доведе до допълнителни затруднения във веригата на доставки.

<< Обратно към новините