TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group подписаха ключово споразумение

16.12.2021

TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group подписаха ключово споразумение

Трите компании ще инвестират 500 млн. евро за инсталацията и експлоатацията на най-малко 1700 високоефективни точки за зареждане със зелена енергия.

[✕]Водещите производители на автомобили за работа - TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group, подписаха обвързващо споразумение за създаване на съвместно предприятие за инсталиране и експлоатация на високоефективна публична мрежа за зареждане на акумулаторни електрически тежкотоварни камиони и автобуси в цяла Европа.

Страните се ангажират да започнат и да ускорят необходимото изграждане на инфраструктура за зареждане заради нарастващия брой собственици на електрически превозни средства в Европа, и да допринесат за неутралния по отношение на климата транспорт в Европа до 2050 г. Създаването на съвместно предприятие подлежи на регулаторни одобрения.

В планираното съвместно предприятие трите страни ще притежават равни дялове, и то трябва да започне работа през 2022 г. след приключване на всички процедури на одобрение от регулаторите.

Страните се ангажират да инвестират 500 милиона евро, което е най-голямата инвестиция в инфраструктура за зареждане до момента в европейската индустрия за тежкотоварни камиони. Планът е да се инсталират и експлоатират най-малко 1700 високоефективни точки за зареждане със зелена енергия. Те ще бъдат разположени на и в близост до магистрали, както и в логистични и други точки, в рамките на пет години от създаването на съвместното предприятие.

Броят на точките за зареждане се планира с времето да се увеличи значително чрез включването на допълнителни партньори, както и с публично финансиране. Планира се бъдещото предприятие да работи със собствена корпоративна идентичност и да бъде базирано в Амстердам, Холандия. То ще може да надгражда върху богатия опит и познания на своите партньори-съоснователи в сферата на тежкотоварните камиони.

Бъдещото съвместно предприятие ще действа като катализатор и средство за реализиране на Зелената сделка на Европейския съюз за въглеродно неутрален превоз на товари до 2050 г.. Както чрез осигуряване на необходимата инфраструктура, така и чрез насочване към зелена енергия в точките за зареждане.

Съвместното действие на TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group е насочено към спешната нужда от високопроизводителна мрежа за зареждане в подкрепа на операторите на камиони при преминаването им към неутрални по отношение на CO2 транспортни решения, особено при тежкотоварните превози на дълги разстояния.

Високопроизводителната инфраструктура за зареждане, позволяваща превоз на дълги разстояния, е рентабилен начин за значително намаляване на емисиите. Тази инициатива е силно начало и предпоставка за успех на тежките камиони и автобуси, неутрални към CO2.

Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на TRATON GROUP: „Имаме твърдата увереност, че ние в TRATON GROUP заедно с нашите марки Scania и MAN, както и индустрията за автомобили за работа като цяло, ще бъдем част от решението, когато става въпрос за въглеродно неутрален свят. Сътрудничеството със силни конкуренти като Daimler Truck и Volvo Group може да изглежда необичайно. Темата обаче е от решаващо значение и това уникално сътрудничество ще ни направи по-бързи и по-успешни в осъществяването на трансформационните действия, необходими за справяне с изменението на климата. Нашето съвместно предприятие ще бъде силен тласък за бърз пробив на акумулаторните електрически камиони и автобуси, най-ефективните и устойчиви транспортни решения.”

Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Truck: „Днешният анонс е страхотна новина за транспортната индустрия и обществото, тъй като подчертава силния ангажимент на всички партньори да превърнат въглеродно неутралните камионите в реалност. Забележително е, че трима големи конкуренти в областта на камионите и технологиите за превозни средства, предприемат съвместни действия, за да започнат да създават необходимата инфраструктура за зареждане. Заедно с Volvo Group и TRATON GROUP искаме да изпратим ясен сигнал до всички заинтересовани страни да последват нашия пример и да действат сега.

Мартин Лундстед, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Group: „Ние вървим от думи към действия и това планирано съвместно предприятие с Daimler Truck и TRATON GROUP е важна стъпка в оформянето на свят, в който искаме да живеем. Иновативни партньорства като тези ще дадат възможност за така необходимата промяна, която ще бъде от полза за нашите клиенти и за цялата индустрия. Това е едновременно исторически крайъгълен камък в трансформацията към транспорт без изкопаеми горива и пробив, който показва ангажимента на Volvo Group да достигне нетни нулеви емисии на парникови газове до 2040 г., както и флот с нетни нулеви емисии най-късно до 2050 г.

Тримата партньори виждат това като пробив за транспортната индустрия в намаляването на въглеродните емисии. Неотдавнашен доклад призова за изграждането на 15 000 високоефективни обществени и логистични точки за зареждане не по-късно от 2025 г., и до 50 000 високоефективни точки за зареждане не по-късно от 2030 г.

Следователно този летящ старт е и призив за действия към всички други играчи в индустрията, както и към правителствата и политиците, да работят заедно за бързото разширяване на необходимата мрежа за зареждане, за да могат да допринесат за постигането на целите за климата. Като ясен сигнал към всички заинтересовани страни, мрежата за зареждане на трите страни ще бъде отворена и достъпна за всички автомобили за работа в Европа.

<< Обратно към новините