Въвеждат национални индекси за цени на основните строителни материали

10.11.2021

Въвеждат национални индекси за цени на основните строителни материали

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България започват реални стъпки за въвеждане на индексация на цените в договорите за инфраструктурни проекти.

[✕]Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция. Възможните мерки обсъдиха на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. В срещата участваха също инж. Благой Козарев – председател на Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков.
 
От страна на Камарата бяха представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от декември 2020 г. до ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е от 57% до 75%, а средногодишната инфлация е вече над 42%. Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при обработения дървен материал. При изделията от пластмаса с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. Енергията.
 
От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ. За сега при тях повишението е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия. Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6-7%. Същевременно националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора.
 
Зам.-министър Граматиков отбеляза, че с оглед увеличението на цените е необходима индексация на започналите договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. „Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения“, посочи зам.-министър Граматиков.
 
Решено бе да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали и основните групи СМР и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да предложат и единни  формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията. За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от българското законодателство.

<< Обратно към новините