МРРБ и КСБ проведоха работна среща

02.11.2021

МРРБ и КСБ проведоха работна среща

За първи път цялото ръководство на регионалното министерство отиде на разговор с браншовата организация.

[✕]Ръководствата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Камарата на строителите в България (КСБ) мислят в една посока по много от темите, които бяха обсъдени на работна среща и касаят целия строителен бранш. Въпросът е чрез какви механизми да стигнем до по-ефективни решения на харчене на финансов ресурс. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на съвместен брифинг с председателя на Управителния съвет на Камарата инж. Илиян Терзиев след срещата.
 
От своя страна инж. Терзиев благодари на министър Комитова, като подчерта, че за първи път в КСБ идва цялото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „Коментирахме редица актуални за сектора въпроси, като за много от нещата позициите ни съвпадат. Имаме и различия, разбира се. Например по отношение на инженеринга. Но въпреки тях вярвам, че само това е начинът -  диалог, чрез който съвместно да намерим правилните решения, с които да подредим строителния бранш“, каза инж. Илиян Терзиев.
 
„Имаме пълно съгласие с КСБ за необходимостта от компенсиране на стойността на обектите, финансирани от държавата и общините с цел възможността им за приключване в срок. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Защото сме дали пари за него, а не сме получили накрая строителен продукт“, каза министър Комитова. „Първата ни точка е да помислим за допълнителни средства за започнати строежи, за да можем да ги довършим, за да не оставаме незавършено строителство. За постигането на това, ще трябва да положим много усилия - и КСБ, и ние“, подчерта арх. Комитова.
 
„Еднакво мислим и по въпроса за незаконното строителство. На еднакво мнение сме – и МРРБ, и Камарата на строителите сме убедени, че трябва да се борим с това пагубно явление, което поглъща много средства от бюджета“, допълни регионалният министър.
 
Виолета Комитова подчерта и единомислието между МРРБ и КСБ по отношение на общата цел за осигуряване на 1,5 млрд. лв. в бюджета за текущ ремонт и поддръжка на пътища. Тя подчерта, че за последните 4 години държавата е давала всяка година 1,5 млрд. на строителните фирми за текущ ремонт и поддръжка. „Ще настоявам за следващия бюджет колкото е възможно по-близка сума до тази да влезе, за да престанем да работим винаги в стрес“, заяви министърът.
 
Арх. Комитова обяви и други общи теми с КСБ, по които трябва да бъде намерено решение, като гаранционните срокове на строежите, за да се избегне явлението „ремонт на ремонтите“.
 
МРРБ и КСБ вече работят и ще продължат да работят заедно и по промени в нормативната уредба – ЗУТ, ЗОП, както и по редица поднормативни актове – наредби и др.
 
На въпрос от медии за исканата от КСБ оставка на министър Комитова Илиян Терзиев заяви, че това е минало.

<< Обратно към новините