TRATON, Daimler Truck и Volvo Group развиват инфраструктурата за зареждане на камиони

05.07.2021

TRATON, Daimler Truck и Volvo Group развиват инфраструктурата за зареждане на камиони

Трите водещи производители на автомобили за работа - TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group подписаха необвързващо споразумение за инсталиране и експлоатация на високоефективна обществена мрежа за зареждане на батерийни електрически тежкотоварни камиони за дълги разстояния в цяла Европа.

[✕]


 

Общата цел е да се инициира и ускори изграждането на инфраструктура за зареждане, за да се повиши доверието на клиентите им и да се подпомогне трансформацията на ЕС към неутрален за климата транспорт.

Споразумението поставя основите на бъдещо съвместно предприятие (JV) - еднакво притежавано от трите страни. Планирано е то да започне работа през 2022 г. Страните възнамеряват да инвестират общо 500 милиона евро за инсталиране и експлоатация на най-малко 1700 високоефективни точки за зареждане със зелена енергия в близост до магистрали, както и до пунктове за логистика и крайни дестинации, в рамките на пет години от създаването на предприятието.

Броят на локациите за зареждане с времето се очаква да се увеличи значително чрез търсене на допълнителни партньори, както и с публично финансиране. Планира се бъдещото предприятие да работи под собствена корпоративна идентичност и да бъде със седалище в Амстердам, Холандия. То ще може да надгражда от богатия опит и знания на своите партньори-експерти в тежкотоварните превози.

Бъдещото предприятие ще действа като катализатор и фактор за реализиране на Зелената сделка на Европейския съюз за въглероден неутрален товарен транспорт до 2050 г. - както чрез осигуряване на необходимата инфраструктура, така и с насочване към зелена енергия в пунктовете за зареждане.

Съвместната инициатива на TRATON GROUP, Daimler Truck и Volvo Group акцентира върху спешната необходимост от високопроизводителна мрежа за зареждане, която да подпомогне операторите на камиони с преминаването им към неутрални CO2 транспортни решения, особено за тежкотоварни превози на дълги разстояния. Високопроизводителната инфраструктура за зареждане, позволяваща товарни превози на дълги разстояния, е икономически ефективен начин за значително и бързо осъществимо намаляване на емисиите.

Матиас Грюндлер, главен изпълнителен директор TRATON GROUP: „За TRATON GROUP е ясно, че бъдещето на транспорта е електрическо. Това налага бързото развитие на обществено достъпни пунктове за зареждане, особено за тежкотоварни превози на дълги разстояния. Сега вървим напред заедно с нашите партньори Daimler Truck и Volvo Group, за да превърнем тази високопроизводителна мрежа в реалност възможно най-бързо. Правим първата стъпка за ускоряване на прехода към устойчив, без изкопаеми горива транспорт. Втората стъпка трябва да бъде силен ангажимент на ЕС за пълното разширяване на мрежата за зареждане в цяла Европа."

Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Truck: „Общата цел на европейските производители на камиони е да постигнат климатична неутралност до 2050 г. Изключително важно е изграждането на правилната инфраструктура да върви ръка за ръка с пускането на неутрални CO2 камиони на пътя. Заедно с Volvo Group и TRATON GROUP, ние сме много развълнувани да предприемем тази новаторска стъпка за създаване на високоефективна мрежа за зареждане в цяла Европа."

Мартин Лундстед, президент и главен изпълнителен директор Volvo Group: „Поставяме необходимата основа за успеха на нашите клиенти, създавайки компания лидер в европейската мрежа за зареждане с електричество. Разполагаме с мощни технологии за електромобилност и заедно с Daimler Truck, TRATON GROUP, благодарение на европейсата Зелена сделка, имаме разбиране в цялата индустрия, и политически условия за постигане на напредък към устойчиви транспортни и инфраструктурни решения."

<< Обратно към новините