НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Евросредства ще издърпат строителния сектор през 2021 година

11.01.2021

Евросредства ще издърпат строителния сектор през 2021 година

Това сочат данните на Източноевропейската асоциация за прогнозиране в строителството.

[✕]

Прогнозираното икономическо възстановяване се очаква да върне предкризисните нива на БВП в края на 2022 г., като главни движещи сили ще бъдат износа и вътрешното потребление. Към момента бъдещето на жилищното строителство остава оптимистично въпреки икономическата несигурност. В краткосрочен план покупателната способност на населението ще бъде засегната, но като цяло търсенето на нови жилищни проекти в големите градове остава.
 
Нежилищното строителство ще изпита известни затруднения поради намаляващия брой текущи проекти на хотелски и търговски проекти. За ръста на гражданското строителство най-много ще допринесат както напредващото усвояване на еврофондове, така и финансирането на пътни проекти с пари от държавния бюджет. С наближаващия край на европейския програмен период през 2021 г. и 2022 г. общата строителна продукция се очаква да се увеличи съответно с 4,4% и 5,2%.
 
Що се отнася за строителната продукция в балканските страни покривани от Източноевропейската асоциация за прогнозиране в строителството (България, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватска) очакванията са за нестабилни 2 години и връщане към ръста през 2022 г. В останалите три страни включени в прогнозите (Турция, Русия и Украйна) спадът започна преди да започне разпростирането на COVID-19. Гражданското строителство в тези страни спада за втора поредна година, но очакванията са за по-позитивно развитие през 2021 г. и 2022 г.

<< Обратно към новините