НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

1448 лв. минимална заплата за квалифициран работник в строителството

10.11.2020

1448 лв. минимална заплата за квалифициран работник в строителството

Нов Колективен трудов договор за отрасъл „Строителство“ беше подписан между социалните партньори, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

[✕]

Поради усложнената пандемична ситуация преговорите по новия колективен договор между социалните партньори от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Федерацията „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ към КТ „Подкрепа“ и Камарата на строителите в България са били проведени онлайн.
 
Договорени са по-високи нива на заплащане, завишени с коефициент от 1,25. През последните 2 години този коефициент бе 1,15, са обяснили от федерацията на строителните синдикати, цитирани в съобщението. Това означава, че месечното основно трудово възнаграждение за сектора ще е минимум 1,25 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от 1448 лв. за квалифицираните производствени работници в строителството.
 
Договорено е още повишаване на основния платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, повишаване на стойността на безплатната храна и/или добавките към нея, ръст на процента на прослуженото време на 1 на сто. В новия КТД е включено и ново Приложение, свързано с мерки за минимизиране на риска от заболяване при възникване на пандемия на работното място и ограничаване на негативните последици от нея (на база подписания меморандум за сътрудничество) и други.

<< Обратно към новините