НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

​​​​​​​Триосен DAF CF 480 FAR за СИТИ ООД

25.06.2020

​​​​​​​Триосен DAF CF 480 FAR за СИТИ ООД

Турботракс България ООД, официален дилър на DAF за България, достави камион с любопитна спецификация, даваща му редица предимства при работата, за която е предназначен.

[✕]

 
Триосната шаси-кабина DAF CF 480 FAR е надстроена с цистерна за превоз на горива Schwarzmüller и е поръчана от СИТИ ООД, занимаваща се с търговия с горива.

Доставеният DAF CF 480 FAR, въпреки че е предназначен за регионални превози, е оборудван със спална кабина с едно легло, а работното място на водача разполага, естествено, с климатик и печка. Товарният автомобил е снабден с редица високотехнологични новости, внедрени в последното поколение камиони на холандския производител. Онлайн системата DAF Connect например служи за наблюдение на автопарка и дава на диспечерите и собствениците на превозните средства подробна информация за водачите, автомобилите и тяхното местоположение в реално време.На разположение в автомобила e Adaptive Cruise Control (ACC) - система за автоматично поддържане на дистанцията от движещото се отпред превозно средство със сигнализация и автоматичен контрол на скоростта на движение. Системата кореспондира с асистент за предотвратяване на челен сблъсък и автоматичната аварийна спирачка Advanced Emergency Braking System (AEBS). Lane Departure Warning System пък се грижи за предупреждение при неволно напускане лентата на движение.

Предната ос на автомобила е тип 163N, окачена на параболични ресори, амортисьори и стабилизираща щанга. Максимално допустимото й техническо натоварване е 8000 кг. Първата задна ос е двигателна - тип SR 1344 с единична редукция на главното предаване. Окачена е на четири въздушни възглавници с амортисьори и стабилизираща щанга. Максимално допустимото натоварване е 12 000 кг. Третия мост е повдигащ се, тип боге, окачен на две въздушни възглавници и с максимално допустимо натоварване от 7400 кг.

Едно от най-важните неща при конфигурирането на такива автомобили е коректното разпределение на товара върху осите, защото в противен случай се стига до претоварване, а оттук и до по-голяма амортизация и по-високи разходи за ремонт и поддръжка. Друг проблем при некоректно разпределение на товара е понижената стабилност на пътя по време на движение, която води до завишена опасност от пътни инциденти.

Ефективният дизелов двигател PACCAR MX-13.355 е 12,9-литров, шестцилиндров, редови с по 4 клапана на цилиндър. Предлага максимална мощност от 483 к.с. при 1600 оборота в минута на коляновия вал на двигателя и максимален въртящ момент от 2350 Нм в диапазона от 900 до 1400 об./мин или 2500 Нм на 12-а предавка при 900 - 1125 об./мин. Автоматизираната предавателна кутия е от най-новото поколение ZF TraXon - 12 степенна, и се управлява от софтуер, специално проектиран за превоз на течни товари.

Силовата линия е снабдена с редица функции за постигане на ефективност при изпълнение на различни транспортни задачи. Eco Mode режимът е стандартен и цели движение с максимална икономия на гориво с възможност за временно преминаване на силовата линия в неутрално положение. Fast Shift функцията гарантира бързо превключване между 10, 11 и 12 предавка и обратно без отцепване на съединителя с цел увеличаване на неговия живот, допълнителна икономия на гориво и по-висок комфорт за водача.

Eco Roll функцията, работеща съвместно с Eco Mode, се задейства автоматично при спускане по наклон, като поставя предавателната кутия в неутрално положение, а двигателят работи с обороти на празен ход. Hill Start Aid е система за подпомагане потеглянето по наклон от място. На разположение на водача е и ефективната тристепенна моторна спирачка PACCAR MX Engine Brake.

Автомобилът е оборудван още с алуминиев резервоар за гориво с вместимост 545 л, силоотводен вал (PTO) на предавателната кутия с контрол и сигнализация в кабината и теглич Ringfeder.Фирма СИТИ ООД е създадена през 1995 г. и вече четвърт век работи в сферата на търговията с горива. От самото начало компанията инвестира в автомобили за транспорт и доставка на горива, с цел да осигури високо качество на продукта и услугата, които предоставя, и да бъде конкурентоспособна и мобилна. Съобразявайки се с изискванията на пазара фирмата винаги е залагала на закупуването на все по-висок клас транспортни средства, от което пряко зависят дейността й и постигането на качествено и бързо изпълнение на транспортните задачи.

Доста са причините за избора на новия DAF CF 480 FAR от СИТИ ООД. Започва се с компактните размери - обща дължина на камиона 9130 мм и радиус на завиване с вдигнато боге 8218 мм. Следват ниските нива на шум в кабината заради отличната шумоизолация, ниското челно въздушно съпротивление и липса на завихряния, което води до понижаване разхода на гориво. За подобрената аеродинамика на автомобила допринася и напасването на височината и местоположението на надстройката върху шасито. Дори неопитното око може да види, че и с тази задача инженерите са се справили отлично. Еластична и добре балансирана е, според клиента, и силовата линия на модела. Подобрената и олекотена рама дава възможност за превоз на повече полезен товар – до 16 215.

Моделът е създаден основно за градски и регионални приложения и се отличава с водещи в сегмента видимост за шофьора и маневреност в тесни пространства. Изключително лесен и удобен до кабината е достъпът за шофьора.Двигателят е съвместим за работа със всички видове биогорива за дизелови двигатели.

Цялостно DAF CF 480 FAR се отличава и с ниски експлоатационни разходи, висока надеждност, минимално време за престой в сервиза, а не на последно място, е оборудван със системи за пасивна и активна безопасност, изпреварили вре мето си, отбелязват от СИТИ ООД.

<< Обратно към новините