Зам.-министър Николай Нанков: Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на икономиката

30.04.2020

Зам.-министър Николай Нанков: Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на икономиката

В Министерски съвет се проведе брифинг, в който участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и представители на строителния бранш.

[✕]

Участие в брифинга в МС взеха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзив, изп. директор на КСБ Валентин Николов, както и зам.-председателите на Камарата инж. Николай Николов, инж. Калин Пешов и Владимир Житенски.

Според зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, строителството трябва да бъде приоритетен сектор на икономиката. “Трябва да запазим темповете на строителство от преди кризата и дори да ги увеличим”, заяви той.

“20-25 хил. български работници се върнаха от Европа и трябва да направим така, че да ги задържим в страната”, каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзив. Според официалните данни заетите в сектор “Строителство” у нас са над 200 хил. души.

“Нашият апел е, не просто да не спира строителството, а че именно то трябва да е двигател на икономиката за излизане от кризата”, каза изп. директор на Камарата Валентин Николов.

Зам.-председателят на УС на КСБ инж. Николай Николов сподели, че ако продължи работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която в момента е спряна, това ще създаде заетост на 150 хил. души. “Голяма част от безработните намериха работа в строителството посредством програмата”, каза той.

 

<< Обратно към новините