Строителството на АМ Хемус е топ приоритет

06.04.2020

Строителството на АМ Хемус е топ приоритет

Това заяви председателят на УС на АПИ Георги Терзийски в интервю за списание СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА.

[✕] 


Основните приоритети на АПИ са продължаване на работата по стратегическите инфраструктурни проекти – АМ Хемус, АМ Струма, Видин – Ботевград, София – Калотина, връзката на Софийския околовръстен път с АМ Тракия. Другият топ приоритет на Пътната агенция е успешното внедряване на тол системата за превозните средства над 3,5 тона.

Много усилено се работи на АМ Хемус. Завършването на 16-километровия участък от п. в. Буховци до п. в. Белокопитово по договор е 2021 г., но при ускорените темпове, с които се работи, и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, като например разкриване на археологически обекти и други непредвидени обстоятелства, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото – в края на 2020 г. Строителите са амбицирани и работят изключително мобилизирано, така че ако всичко върви така, както е планирано, са съвсем реалистични шансовете в края на тази година да имаме готови още 16 км от АМ Хемус в посока Варна – София.

В началото на март завършихме изграждането на обходния път на Камено – един изключително важен и дълго чакан от жителите на Бургаска област участък. С построяването на над 2-километровата отсечка се повишава безопасността на движение и цистерните от Лукойл Нефтохим, транзитните тежкотоварни и леки автомобили вече не преминават по улиците на града. Проектът се финансира от републиканския бюджет и е за над 2 млн. лв.

Другият важен проект за Бургаска област, по който работим, е обходният път на Поморие. Целта ни е обектът да бъде завършен колкото се може по-скоро, преди началото на активния летен сезон, за да може транзитният трафик да се изнесе извън града. Отсечката е с дължина 5,8 км, а инвестицията от около 20,6 млн. лв. е от републиканския бюджет. Обходът на Поморие е последният етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг. На 15 юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Вече като е го тов пътят, никой не си спомня за огромните задръствания и времето, за което се пътуваше от Бургас до Слънчев бряг.

По ОПРР тази година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през 2019 г. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница – Самоков, свързващ ГКПП Гюешево с АМ Струма, с път I-1 София – Благоевград и АМ Тракия, 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и други природни забележителности в региона.

Прочетете цялото интервю с Георги Терзийски от АПИ в новия брой на списание СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА.

 

<< Обратно към новините