10 големи съоръжения на АМ Тракия и АМ Хемус са ремонтирани през 2019 година

27.12.2019

10 големи съоръжения на АМ Тракия и АМ Хемус са ремонтирани през 2019 година

През 2019 г. са ремонтирани 10 големи съоръжения на автомагистралите Тракия и Хемус. Това са 5 виадукта на АМ Тракия, 4 виадукта на АМ Хемус и тръбата за София на тунел Витиня на АМ Хемус.

[✕]

Ако искате да четете списание СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА в електронен вариант, абонирайте се тук.

Стойността на вложените средства от републиканския бюджет е близо 65,3 млн. лв. През декември беше пуснато движението по изцяло обновеното платно за Варна на виадукта при 19-ти км на АМ Хемус, при с. Потоп, и Коренишки дол при 36-ти км на АМ Хемус, с което се улесни пътуването преди Коледа, когато много хора тръгват на път. Преди началото на активния летен сезон беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-ми и 51-ви км на АМ Хемус и по платната за Бургас на виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти км на АМ Тракия. През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-ти и 18-ти км на АМ Тракия.

Ремонтът на тръбата за София на тунел Витиня на АМ Хемус продължава и през следващата година. На съоръжението са направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които са предприети аварийно-възстановителни дейности. Предстои привеждането на съоръжението в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T). Предвижда се ремонтните дейности в тръбата за София на тунел Витиня да приключат през 2020 г. Ремонтираната тръба ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.

Агенция „Пътна инфраструктура“ продължава обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години. Догодина се планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на АМ Тракия, платната за София на виадукта при 19-ти км, двата моста при 35-ти км на АМ Хемус и платната за Варна на мостовете при 33-ти и 34-ти км на Хемус. Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-ти, 33-ти, 34-ти, 35-ти, 36-ти км, двата моста при 37-ми км на АМ Хемус и при 37-ми км на АМ Тракия. Планира се ремонт и на съоръженията при пътните възли Ботевград - при 47-ми км, Правец - при 52-ри км, и Джурово - при 67-ти км на АМ Хемус.

<< Обратно към новините