НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Осигурени са средства за рехабилитацията на ВиК мрежите на Перник и Радомир

21.11.2019

Осигурени са средства за рехабилитацията на ВиК мрежите на Перник и Радомир

В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма Околна среда (ОПОС) с европейски средства ще бъдат рехабилитирани ВиК мрежите на Перник и Радомир.

[✕]

Вече има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е за над 100 млн. лв., като бенефициент по проекта е ВиК – Перник.

В момента се работи по няколко варианта за изход от ситуацията в Перник. Единият е яз. Студена да бъде свързан с яз. Долна Диканя. Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на водата от там. За да се реализира тази идея ще са необходими 12 млн. лв. за водопровод и помпена станция.

Обследвани са и местните водоизточници, които до сега са били замразени, но дебитът в тях е много нисък, което също не е алтернатива за водоснабдяването на общината. Разглежда се и възможността Владайският канал да се свърже до месец и половина с яз. Студена. Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил. души.

 

<< Обратно към новините