Тол системата ще носи 550-650 млн. лв. годишно

18.11.2019

Тол системата ще носи 550-650 млн. лв. годишно

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура, каза, че 85% процента от приходите ще отиват за поддръжка, рехабилитация и нови пътища.

[✕]

Месечните приходи от тол системата се очаква да бъдат между 40 и 60 млн. лева. На годишна база се предвижда около 550 – 650 млн. лв. събираеност. В сравнение с други държави, България ще постигне около 15% комплексни разходи в рамките на тол системата, докато останалите 85% процента приходите ще отиват за поддръжка, рехабилитация и нови пътища. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той добави, че в момента агенцията разполага с около 148 млн. лв. за поддържа на пътната инфраструктура, половината от които отиват за зимно поддържане. Последното обхваща и третокласните пътища, а със 70 млн. много трудно АПИ може да работи по мрежа от 20 000 км, което е около 35 лв. на километър годишно.
Увеличавайки сумата поне 2 - 3 пъти и оставяйки раздел за ново строителство, ще постигнем едно по-ново ниво и качество, добави Асенов. Така разходите няма да отидат само за асфалт.

За в бъдеще ще има планирани разходи и за мероприятия по пътна безопасност, което следва да намали пътния травматизъм. Така агенцията ще се превърне в активен фактор в процеса чрез тол системата.

В зависимост от интензивността на трафика, между 25 и 50 години е нормалният срок за изплащане на съоръжение като българската тол система.
„Има идея за уеднаквяване механизма на таксуване на Балканите. Можем да достигнем в един момент и до еднакви такси, но първо трябва да имаме еднаква технология за таксуване“, посочи Асенов.

Тарифите за преминаване на тежкотоварните автомобили през страната са различни, но например за един камион с четири оси и еко категория евро 4 от Бургас до София цената е малко над 70 лв., а ако е от по-ниска категория, цената е 86 лв. За малките камиони тарифата от 3.5 до 12 тона при евро 4 е малко над 14 лв., а от София до Варна е малко над 16 лв. По думите на проф. Асенов, през страната на ден се отчитат между 12 и 18 000 превозни средства в рамките на тежкия трафик.

<< Обратно към новините