Тол системата стартира с платени 6050 км

07.11.2019

Тол системата стартира с платени 6050 км

Общо 6050 е стартовото покритие на тол системата. Това заяви членът на УС на Агенция Пътна инфраструктура проф. Олег Асенов след третото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние.

[✕]

В платените пътни участъци влизат 796 км магистрали, 2322 км пътища от първи клас и 2932 км второкласни пътища. Трети клас пътищата засега са изключени от таксуването.

Продължават дебатите дали Северната скоростна тангента трябва да попадне в тол системата. Засега е ясно, че Южната дъга на София няма да бъде платена, тъй като е общинска собственост и не е част от републиканската пътна мрежа. Според проф. Асенов обаче е възможно за в бъдеще да бъде променен статутът й, или участъкът да бъде съвместно експлоатиран от Столична община и Националното тол управление.

В началото на следващата седмица ще бъде готов работният вариант за тарифите на тол системата. След като бъде обсъден от работната група на Обществения консултативен съвет и одобрен от Министерството на финансите, той ще бъде пуснат за обществено обсъждане.

Вариантът на тарифите е направен на база събраната информация от тестовете, на статистическите данни и на анализ от Световната банка. Разработената цялостна тарифа, освен тол таксите, обхваща и всички останали елементи на системата - извънгабаритен трафик, линейни обекти и наемане на съоръжения.

"Каквато и тарифа да въведем, трябва да бъдем обективни и честни, защото реално ще плаща крайният потребител. Таксата трябва да бъде балансирана съгласно покритието, за да може отражението й върху на стоките от първа необходимост да бъде минимално", изтъкна Асенов.
Проф. Асенов разкри, че до 6 ноември 2019 приходите от винетки са 327 млн. лв. или точно толкова, колкото са регистрирани за цялата 2018 година. При силен месец декември се очаква приходите за 2019-а значително да надхвърлят миналогодишните.

<< Обратно към новините