Кой е камионът с най-нисък разход – Volvo, Scania или DAF?

12.04.2019

Ще разберем от резултатите от състезанието по икономично шофиране на Дискордиа

Кой е камионът с най-нисък разход – Volvo, Scania или DAF?
Почетната стълбичка на Discordia Fuel Challenge 2018.

Третото издание на състезанието Discordia Fuel Challenge вече започна. В него шофьори от Дискордиа на камиони Volvo, Scania и DAF доказват уменията си за икономично шофиране, като ще бъдат наградени 5 водача в 3 различни състезания.

[✕]

Идва ли краят на дизела? Дискордиа взима най-доброто от тази стара и изпитана технология, като продължава да подобрява горивната си ефективност благодарение на най-съвременните разработки на водещите производители в бранша.

Конкурсът по икономично шофиране между водачите на Дискордиа преминава през различни етапи. Кои ще бъдат най-икономичните водачи и коя е най-икономичната марка камион ще разберем на финала на състезанието на 2 юни на картинг пистата в с. Конска, в близост до Брезник.

Ето трите състезания, от които ще бъдат излъчени 5 победителя.

Продължително състезание
То се провежда в периода от 1 април до 15 май. Тук победители в категориите Volvo, Scania и DAF ще са шофьорите, които изминат в този период със съответната марка над 10 500 км с най-нисък разход на гориво, покривайки на 100% показателите за икономично шофиране на Дискордиа. Разходът ще се отчита по показатели от системите за управление на парка на всяка от марките. За да е справедливо сравнението, разходът ще се изравнява към 15 тона натоварване спрямо нормата за съответния модел камион.

Победител в директни елиминации
Той ще бъде определен на финала на 2 юни след каране по определен маршрут. Тъй като Volvo е марката с най-голям дял във флотата на Дискордиа, директните елиминации ще се проведат на два камиона Volvo. Максимално ще могат да участват 20 водача.

Brand competition или състезание между трите марки Volvo, Scania и DAF от парка на Дискордиа
Тук победителите от продължителното състезание в трите категории - Volvo, Scania и DAF, ще се изправят в директен сблъсък един срещу друг. Три еднакво натоварени композиции ще се движат по еднакъв маршрут: център за гуми Диана на Околовръстното шосе на София, Цариградско шосе – Бургас – Конска, общо около 850 км. Те ще започнат своето състезание на 1 юни, а финалът ще е на 2 юни на картинг пистата в с. Конска. Влекачите ще са Volvo FH Reloaded, Scania Next Gen 410 и DAF XF430 Pure Excellence.

Списание КАМИОНИ е основен медиен партньор на събитието. Така че следете ни във Facebook – https://www.facebook.com/kamioni.bg/ или на www.kamioni.bg, за да научите първи интересните резултати.

<< Обратно към новините