НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Десетки изпробваха новите DAF XF и CF в България

29.09.2017

Десетки изпробваха новите DAF XF и CF в България

Демотурът на новите DAF CF и XF в България завърши в София в предпоследния ден на септември. Десетки представители на транспортни компании от столицата и страната дойдоха в новия в новия сервизен център на Турботракс България край Долни Богров, за да видят последните новости в продуктите на холандския производител.

[✕]

След подробна презентация и запознаване на теория с новостите при DAF CF и XF представителите на транспортния бранш имаха възможност да тестват товарните автомобили на пътя, по 25-километров маршрут, както и да усетят на практика новото. Презентациите и тестовете продължиха през целия петъчен ден.

Преди да дойде в столицата стартиралият на 25 септември DAF демотур премина през Варна и Пловдив, където новите холандски машини също се радваха на голям интерес от страна на превозвачите и бяха направени десетки тестове.

Демотурът в България е част от източноевропейска обиколка на новите модели, започнала в края на август от Литва, Латвия и Естония и преминала през Румъния. След България новите XF и CF отиват в Гърция, а турнето завършва в Хърватия и Словения.На разположение за тестовете бяха три композиции от влекач и полуремарке, като клиентите и партньорите на марката можеха да изпробват DAF CF 450 SC, XF 450 SC и XF 480 SSC.

Единият от влекачите XF се задвижва от по-мощния 13-литров двигател MX-13 с мощност 483 к.с. и максимален въртящ момент от 2350 Нм, наличен при 900-1365 об./мин, а вторият влекач XF и съответно CF са задвижвани от 11-литровия мотор MX-11 с мощност 450 к.с. и максимален въртящ момент 2200 Нм, налични при 900-1400 об./мин. И при двата двигателя, при движение на най-високата, 12-а предавка, има допълнително увеличение на въртящия момент – със 150 Нм при MX-13 и със 100 Нм при MX-11.

Трите влекача от демонстрационния тур бяха оборудвани с новата тристепенна моторна спирачка PACCAR Engine Brake и новата предавателна кутия ZF Traxon с директна 12-а предавка с по-бърза и плавна смяна на скоростите. Двигателните мостове са с новото главно предаване с предавателно число 2,21:1. Влекачите дойдоха с новата онлайн платформа за управление на автомобилния парк DAF Connect.

По време на тестовете клиентите изпробваха подобрените системи за управление на силовата линия съобразно релефа на терена Predictive Cruise Control и Predictive Shifting. Присъстващите на демотура имаха възможност да сравнят и двата вида кабини – най-голямата Super Space с въздушно окачване и Space Cab с механично окачване.

Усъвършенстван при новите CF и XF на DAF е и климатроникът с нов дигитален контролен панел и печката с таймер и максимална мощност 3,8 кВт с функция за използване на остатъчната топлина от двигателя за отопление на кабината до един час. Най-луксозният интериор за новите модели е в кабината Super Space, където основното легло е с комфортен матрак, а седалките са с луксозна кожа.Освен от видимите с просто око новости при холандската марка, присъствалите на демотура бяха впечатлени от заявения от производителя разход на гориво, който е с до 7 на сто по-нисък от този при досегашните XF и CF. При тестовете на пътя пък впечатление направиха изключително ниските обороти на двигателя, при които композициите се движат, поддържайки максимална скорост.

<< Обратно към новините