НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Ремонтът на Аспаруховия мост приключва до 30 юни

27.04.2016

Ремонтът на Аспаруховия мост приключва до 30 юни

Изпълнителят на първия етап от строителните дейности на Аспарухов мост е потвърдил готовност за преминаване към трисменен режим на работа във всички възможни моменти.

[✕]

Това стана ясно по време на направена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспекция на ремонта на съоръжението. Министърът посочи, че е възникнала допълнителна необходимост от подмяна на всички лагери на първия мост, които трябва да се поръчат от Германия и за които срокът на поръчка, производство и доставка е един месец. На 30 юни, ако всичко е наред и времето позволява, строителите би трябвало да успеят да приключат дейностите по първия етап, коментира Павлова. В краен случай, ако се наложи, движението ще бъде пуснато отгоре, като строителите ще правят довършителни работи отдолу на моста. Ремонтните дейности ще бъдат спрени през месеците юли и август, за да не затрудняват движението, и през септември ще бъде взето решение кога ще бъде възобновена работата след края на туристическия сезон.

Водени са разговори с Пътна полиция за максимална подкрепа и осигуряване на екипи, които да регулират движението. Направени са допълнителни табели, които да насочват транзитния трафик. Информация за ремонтните дейности е публикувана на английски и на румънски език в електронни издания и са подготвени и раздадени листовки на границите с GPS  координати на обходните маршрути, така че пътуващите към курортите Слънчев бряг, Албена и в района на Варна да имат навременна информация от къде преминава транзитния трафик. Обходните маршрути са през Рижкия проход, на юг през автомагистрала Тракия и Бургас към Слънчев бряг, като идващите от север няма да имат достъп до моста, което ще облекчи жителите на Варна.

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че се работи активно по осигуряване на алтернативен воден транспорт, който да свърже район Аспарухово с града. До десет дни се очаква да бъде пуснато корабче от Морската гара до рибарското пристанище в квартала.

По отношение на алтернативно трасе за зърновозите, за което са необходими 335 хил. лв., министър Павлова уточни, че средствата трябва да бъдат отпуснати от общината, след като бъде направено обследване дали трасето може да понесе еднопосочно или двупосочно движение. В момента приключва обследването за товароносимостта на настилката, след което ще бъдат дадени разчети и общината ще може да възложи изпълнението на обекта при решение за това от страна на Общинския съвет.

Представител на изпълнителя, извършващ ремонта на Аспарухов мост, обясни, че подмяната на лагери се извършва чрез повдигане на съоръжението. Той информира още, че според техническата спецификация на Агенция Пътна инфраструктура хидроизолация се полага върху нови пътни плочи при влажност 4%, която се постига при обикновено твърдяване около 28-мия ден. За да се ускори процеса и да се спази срока за изпълнение на проекта, ще бъдат закупени най-качествените добавки, но въпреки това ще са необходими от 10 до 14 дни, тъй като хидроизолацията е най-важният елемент в пътното съоръжение, тъй като проникването на вода може да доведе до разрушаването му.

 

<< Обратно към новините