НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. Строителна техника! Излезе 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Готови са 13 км от ССТ

30.12.2015

Готови са 13 км от ССТ

Пуснаха движението по 13-километров участък от Северната скоростна тангента (ССТ). Това са отсечките между Ботевградско шосе и булевард Лазар Михайлов и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км.

[✕]

Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московкси, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

ССТ е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление и ще допринесе за облекчаване на трафика на София и Софийския околовръстен път.

В готовите участъци –са изградени 15 големи съоръжения:
- 4 моста над реките Какач, Владайска, Перловска и Искър;
- 5 надлеза над ССТ на: бул. Лазар Михайлов, ул. Чепинско шосе, улица на км 9+671.61, пътен възел Източна тангента, км 12+640 на път за сметището;
- 3 надлеза на ССТ над: бул. Челопешко шосе, улица при км 14+580, бул. Ботевградско шосе;
- 3 подлеза при км 2+180, 6+219 и 6+640

В началото на следващата година ще бъде довършен участък от около 3 км, в който има 7 големи съоръжения:
- 2 надлеза над бул. Рожен и ССТ при пътен възел Илиенско шосе;
- 1 естакада над гара Илиенци;
- 4 подлеза при км 2+880, км 3+321, км 3+887 ул. Наука и км 4+090

Тангентата не е част от Транс-европейските транспортни коридори, но осъществява важна, бърза и директна връзка между концентрираните в района главни пътни направления. Това са коридори IV, VIII и X от Транс-европейската транспортна мрежа, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия. Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от АМ Тракия и Хемус, път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

На обекта има 22 големи съоръжения, 5 пътни възела: два диаманта - п. в. Рожен и п. в. Чепинско шосе; две пълни детелини: п. в. Илиянци и п. в. Източна тангента и две пътни връзки на съществуващата пълна детелина на п. в. Софийски околовръстен път – АМ Хемус. Трасето преминава над реките Какач, Владайска, Перловска и Искър, пресича 20 електропровода и газопровода и 20 ВиК мрежи. Най-дългото съоръжение на обекта е мостът над р. Перловска – 392 м. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС.

<< Обратно към новините