Световна премиера от Daimler – автономно движещ се камион по магистрала

03.10.2015

Световна премиера от Daimler – автономно движещ се камион по магистрала
Винфрид Кретшман (вляво) и д-р Волфганг Бернхард в кабината на първият в света автономно движещ се по обществени пътища камион - Mercedes-Benz Actros

На 2 октомври се състоя първият в света тест на автономно движещ се серийно произвеждан камион по обществената магистрала A8 между Щутгарт и Денкендорф в Германия. Д-р Волфганг Бернхард, член на борда на директорите на Daimler AG отговарящ за камиони и автобуси и министър-президентът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кретшман бяха в ролята на водач и помощник водач...

[✕]

На 2 октомври се състоя първият в света тест на автономно движещ се серийно произвеждан камион по обществената магистрала A8 между Щутгарт и Денкендорф в Германия. Д-р Волфганг Бернхард, член на борда на директорите на Daimler AG отговарящ за камиони и автобуси и министър-президентът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кретшман бяха в ролята на водач и помощник водач, които контролираха автомобила.

Камионът, който извърши пробния първи курс е Mercedes-Benz Actros оборудван с интелигентната система Highway Pilot. Тежкотоварният автомобил е получил специално одобрен като тестово превозно средство в съответствие с чл. 19/6 StVZO от Закона за движение по пътищата в Германия.

Системата Highway Pilot позволява частично автономно шофиране. Тя може да бъде използвана при движение по магистрали и въпреки, че тя контролира движението на камиона, отговорността за всяко действие на пътя се носи изцяло от шофьора. Той трябва да следи за трафика и да бъде в състояние да се намеси във всеки един момент.

„Днешната премиера е важна стъпка към по-нататъшното развитие на пазара на автономно движещите се товарни автомобили, а също така и към един бъдещ по-безопасен и устойчив автомобилен транспорт“, каза д-р Волфганг Бернхард.

„Много сме доволни, че този тест се състоя тук в Баден-Вюртемберг. По този начин властите демонстрират новаторския си дух и своята подкрепа към иновативните решения“, каза Свен Енерст, ръководител на отдел Развитие в Daimler Trucks.

Съвкупността от иновативни технологии на борда на Mercedes-Benz Actros му позволяват да следи пътното платно, трафика и поведението на автомобилите пред него, пътните знаци и данните от навигационната система. Това става с помощта на радар и стерео камера, които работят съвместно с адаптивният круиз контрол. По време на движение на магистрала, водачът може да активира системата Highwai Pilot, която управлява движението на камиона в безопасен режим. Това включва контрол над спирачната система, кормилната уредба и в същото време дава възможност на бордовия компютър да ускорява в случаи на нужда.

Само преди 5 месеца в Лас Вегас, САЩ Daimler демонстрира възможностите за автономно движение на камиона Freightliner Inspiration.

<< Обратно към новините