Пътни тестове на Actros в Словения

01.10.2015

Повод за пробите е оптимизираният двигател OM 471

Пътни тестове на Actros в Словения

Пътни тестове с новия Actros по пътищата на Словения организира в края на септември и началото на октомври Mercedes-Benz Trucks. Поводът е обновеният дизелов двигател OM 471...

[✕]

Пътни тестове с новия Actros по пътищата на Словения организира в края на септември и началото на октомври Mercedes-Benz Trucks. Поводът е обновеният дизелов двигател OM 471, с който бяха оборудвани предоставените за тест влекачи за международен транспорт. Силовият агрегат с подобрени характеристики бе представен в началото на юли. Сега в неговата икономичност, мощност и надеждност, имаха възможност да се убедят поканените през 12-те дни на тестовете 260 журналисти от цяла Европа. Сред първите, които изпробваха два от вариантите на Actros бе редактор от списание КАМИОНИ.

За тестовете в Словения бяха предоставени 12 влекача Actros с еднакви фургонни полуремаркета Krone Duplex Steel. Влекачите бяха оборудвани с двигателя OM 471. На разположение бяха варианти с всички нива на мощност, предлагани от силовия агрегат – 420, 450, 480 и 530 к.с., като липсваше единствено версия с мощност 510 к.с. Предавателната кутия, естествено, бе автоматизираната PowerShift 3. Кабините бяха еднакви – средната L-Cab, StreamSpace, вариант предпочитан при международен транспорт. Оборудването на автомобилите бе на ниво, типично за международни превози – с всички системи за сигурност и подпомагане на работата на водача. Композициите бяха натоварени с бетонни блокове до допустимата максимална маса от 40 т. С всеки от влекачите имаше специалист от тестовия тим на Daimler.

При обновеният OM 471 производителят направи редица промени с цел подобряване на характеристиките и ефективността – нова горивна камера, ново поколение система за впръскване на горивото, обновен турбокомпресор, патентована EGR система…  След поредица от подробни тестове по разнообразен терен между Щутгарт и Хамбург с измерване на разхода на гориво от Mercedes-Benz Trucks обявиха, че новият OM 471 осигурява по-нисък разход на гориво, при подобрена динамика на автомобила.

Сега домакините на теста бяха избрали не по-малко интересен и сложен маршрут. Той тръгваше от представителството на Mercedes-Benz в словенската столица Любляна (298 м надморска височина). Първите 90 км бяха по магистралата към Триест (редуващи се стръмни спускания и изкачвания и натоварен трафик). Следваше спускане към Адриатическо море - около 15 км по скоростни пътища и около 20 км по тесен криволичещ двупосочен път, през малки населени места. Крайната точка беше на морското равнище в известния словенски курорт Порторош. Втората част от теста бе по обратния маршрут до Любляна. Трасето в едната посока се изминаваше за около 2 часа, а участниците в теста наистина усетиха динамиката и удобствата на Actros в типичната за шосейния кръстосвач среда.

Подробно за теста – в ноемврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините