Влекачите Actros направиха 1000 сравнителни теста Fuel Duel

10.05.2015

Влекачите Actros направиха 1000 сравнителни теста Fuel Duel

Надпреварата за най-икономичен камион Fuel Duel се провежда от Mercedes-Benz в 22 страни в Европа. Досега 90 влекача Actros Евро-6 от моделите 1842 LS и 1845 LS участваха в 1000 сравнителни теста с обща измината дължина 5 млн. км. Резултатите от проведените тестове показват, че Mercedes-Benz Actros печели надпреварата в 90% от случаите и е показал средно с 10,5% по-нисък разход на гориво от тоз...

[✕]

Надпреварата за най-икономичен камион Fuel Duel се провежда от Mercedes-Benz в 22 страни в Европа. Досега 90 влекача Actros Евро-6 от моделите 1842 LS и 1845 LS участваха в 1000 сравнителни теста с обща измината дължина 5 млн. км. Резултатите от проведените тестове показват, че Mercedes-Benz Actros печели надпреварата в 90% от случаите и е показал средно с 10,5% по-нисък разход на гориво от този на конкурентите.

Всеки тест продължава 2-3 седмици и има за цел да покаже, че при изпълнението на ежедневни транспортни задачи при равни условия Actros е по-икономичен от най-икономичния друг влекач в автопарка на превозвача.

Преди теста шофьорът на влекача получава подробни инструкции и в началото е придружаван от професионален инструктор или опитен специалист от екипа на Mercedes-Benz Trucks. След това водачът поема сам управлението на Actros, подпомаган от телематичната система FleetBoard.

Тестовите влекачи Actros са с аеродинамични кабини StreamSpace, които имат ниско челно съпротивление. За ниската консумация на гориво допринасят и автоматичните скоростни кутии PowerShift, които поддържат икономичен режим на оборотите, както и двигателите BlueTec 6, разполагащи с допълнителен въртящ момент на 12-ата предавка при необходимост. Телематичната система FleetBoard и системата Predictive Powertrain Control (PPC), която следи релефа пред камиона и оптимизира подаването на газ и превключването на най-икономичната предавка, също допринасят за намаляването на разхода на гориво.

1000-ият сравнителен тест Fuel Duel бе проведен от немската транспортна фирма Kreykenbohm Forwarding Company. Средният разход на камионите от автопарка на Kreykenbohm е 29 л/100 км, докато тестовият Actros показва разход от 26,5 л/100 км. Камионите на фирмата изминават около 120 000 км годишно. Това означава, че за една година Actros ще спести минимум 3000 литра гориво и съответно 7,9 тона по-малко емисии СО2.

<< Обратно към новините