Mercedes Benz Actros 1843 Streamspace – отличен баланс

сп. Камиони, 2015, бр. 1
04.02.2015

European Truck Challenge 2014: Mercedes-Benz

Mercedes Benz Actros 1843 Streamspace – отличен баланс

Описвам участващия в ETC теста Actros 1843 с думите "отличен баланс", защото, макар че този път за разлика от предните си участия Actros не зае първото място нито по разход на гориво, нито по експлоатационни разходи, като цяло неговото представяне беше много балансирано – на второ място по разход на гориво (заедно с DAF), на първо място по разход на AdBlue – 0,9 л/100 км (пак заедно с DAF)...

[✕]

Описвам участващия в ETC теста Actros 1843 с думите «отличен баланс», защото, макар че този път за разлика от предните си участия Actros не зае първото място нито по разход на гориво, нито по експлоатационни разходи, като цяло неговото представяне беше много балансирано – на второ място по разход на гориво (заедно с DAF), на първо място по разход на AdBlue – 0,9 л/100 км (пак заедно с DAF), на второ място по постигната средна скорост на движение, на трето място по общите експлоатационни разходи (преди MAN и Scania).

 

Среден разход на гориво

29,9 л/100 км

Експлоатационни разходи

67,4 евроцента/км

Средна скорост

70,8 км/ч

Новият Actros Евро-6 се появи първи на пазара, преди другите производители да представят своите Евро-6 модели. В този смисъл той служеше като еталон в много отношения. Много са нещата, в които Actros беше първи на пазара – той първи представи толкова много кабини, всички с равен под, първи беше с тестовете за пресата на своя GPS темпомат PPC, първи представи и спирачния асистент ABA 3, при който превозното средство може да реагира и при неподвижни обекти пред него и да спре и която система ще стане задължителна за всички тежкотоварни превозни средства едва от 1 ноември 2018 г. Така че според мен и в този тест лидерът потвърждава своите позиции най-вече с балансираното си и устойчиво представяне.

Със своя модел Actros 1843 Streamspace с широчина 2,5 м Mercedes-Benz представи един атрактивен модел, предназначен за транспорт на дълги разстояния и подходящ за големи флотилии. Кабината Streamspace е трета в йерархията на Mercedes-Benz след по-големите й братя Gigaspace и Bigspace. Въпреки това с широчината си от 2,5 метра, равен под и височина от пода до тавана 1,97 м тя може да се разглежда като бизнес класа за пътуването на много водачи. Да, вярно е,че равният под има своята цена – за да стигне в кабината, водачът трябва да се изкачи по четири стъпала, докато при всички останали марки, участващи в ETC теста, те са само 3.

Панелът с инструменти на Actros е изключително ясен и ергономичен, а управлението на менютата ми е любимо с яснотата, структурираността си и лесното му управление от многофункционалния волан. Последният е изключително удобен и когато става дума за управлението на системите за круиз контрол или PPC.

Тестваният Actros се задвижва от 10,7-литровия OM470 с максимална мощност от 428 к.с., налична при 1800 об./мин и максимален въртящ момент 2100 Н.м, при 1100 оборота. Всички компоненти на този компактен 6-цилиндров редови агрегат имат аналогичен дизайн и функционалност, както доказалият се 12,8-литров OM471, но с този даунсайзинг (downsizing) общата маса на влекача се намалява с 200 кг, което означава и с толкова повече полезен товар.При това като параметри OM470 е на нивото на по-стария 12-литров OM457.

На пътя Actros доказа, че концепцията му като цяло е много убедителна – двигателят, предавателният механизъм, управлението работят отлично „в екип“. За системата за прогнозируемо управление на двигателния тракт според терена PPC, която пронозира пътя 3 км напред, в КАМИОНИ вече сме писали нееднократно. Мога само да кажа, че тя, заедно с вградената функция Eco-Roll за движение по инерция, която се включва напълно автоматично, доказа своята функционалност и добра стратегия и в теста ETC. Едно малко лирично отклонение: карам по междуградски път и наближавам селище, където трябва да намаля скоростта до 50 км/ч. Водачът до мен познава така добре машината си, че в един момент ми казва: „Сега изключи GPS темпомата“. Следвам съвета му и точно когато се изравнявам с табелата на селището, на дисплея скоростта ми показва 50 км/ч.

Трябва да отбележа още две неща. Първо, добрата работа на трансмисията G211-12, чието превключване и съвместната работа с PPC системата се управляваха от Powershift 3. Карахме, разбира се, в Economy режим на превключване на предавките, но водачът винаги може да премине към Standard режим, ако условията на пътя го налагат. Второ, многото системи за безопасност , сред които и ABA 3 (за която споменах в началото), система за поддържане лентата на движение, система за следене налягането на гумите, ACC (Active Cruise Control) и други.

Снежина БАДЖЕВА

<< Обратно към новините